woensdag 12 januari 2011

Wie zijn billen brandt, hoeft niet altijd op de blaren te zitten.

Vandaag kwam ik twee opmerkelijke nieuws-items tegen die veel met elkaar gemeen hadden. Allebei hadden ze met macht te maken, en hoe makkelijk het eigenlijk wel niet is om dat te hebben. Desi Bouterse was in het nieuws, en de Poolse regering ook. En allebei proberen ze de wereld aan te passen aan hoe zij hem zien.

Om met meneer Bouterse te beginnen. Da’s een crimineel, dat weten we allemaal. Hij is hoofdverdachte in het proces aangaande de Decembermoorden (1982), Nederland heeft hem tot 11 jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel, en Interpol heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. En toch kan hij gaan en staan waar hij wil, want hij is, heel handig, ook staatshoofd. Van Suriname. En dat brengt immuniteit met zich mee. Komt dat even mooi uit. Helemaal nu, in het proces dat ik eerder noemde. Een van de rechters in dat proces is namelijk overleden. Nu moet er dus een nieuwe komen, en die moet beëdigd worden. Wie doet dat? Het staatshoofd. Wie is dat? Dat bedoel ik.  Komt dat even mooi uit. Het proces gaat door als hij daar zin in heeft.

Dan Polen. Weet u nog dat zo’n beetje heel de Poolse regeringstop vorig jaar omkwam bij een vliegtuigongeluk in Rusland? Inclusief president? Nu is er Russisch onderzoek gedaan naar dat incident, en daaruit bleek dat de piloot een zeer gevaarlijke landing moest uitvoeren, omdat de president anders boos zou worden. Natuurlijk, Rusland moet je ook met een korreltje zout nemen. Of met heel veel korreltjes zout, en wat peper, eigenlijk. Maar stel dat het waar is. De Polen reageerden zo: ‘Dat is beledigend voor ons. Jullie maken de overleden president, en dus ons, zwart. Dus is het niet waar. En anders gaan we ruzie maken.’ Ja, zo kan ik het ook. Als de uitkomst me niet aanstaat, gewoon zeggen dat ik me dan beledigd voel. Krijg ik dan iets veranderd? Precies, dat. Als gewone stervelingen het ‘maar moeten doen’ met de waarheid, dan zo’n regering toch zeker ook? Ga zelf maar onderzoeken of het niet waar was, en kom dan met tegenwerpingen. Maakt het allemaal net dat tikkeltje geloofwaardiger.

Zo’n reactie doet me denken aan het hele WikiLeaks-gebeuren. Meneer Assange biedt een platform waar klokkenluiders hun verhaal kunnen doen, en als dat over kleine zaken was gegaan had geen haan ernaar gekraaid. Nu wordt er een zak vol diplomatieke vuile was opengetrokken, en opeens is Julian staatsvijand nummer één. Ja, men wil hem ook nog aan de tand voelen over een zedenmisdrijf, prima, als hij daar schuldig aan is moet hij daarvoor veroordeeld worden. Maar eigenlijk willen de wereldleiders hem ergens anders voor aan het blok hebben. Die diplomatieke roddels die ‘hij’ naar buiten bracht. Wederom, zo kan ik het ook. Beetje kinderachtig. Als een kind van drie dat met zijn hand in de snoeppot wordt betrapt. Of, zoals Lambert in de eerste Splinter Cell-game stelt: ‘We can’t politic our way out of this.’ De achterklap is boven tafel, iedereen is een beetje boos op elkaar. Dan maar een gemeenschappelijke vijand zoeken: Assange. Die heeft het gedaan. Achter slot en grendel met die vent, en dan hard aan het werk om de gemoederen te sussen. Als je niet wilt dat je vuile was boven tafel komt, zorg dan gewoon dat die vuile was er niet is.

Ik wil weleens weten wat er zou gebeuren als ik  het zelf eens een dagje ging proberen. Gewoon bij een tentamen een keertje ‘op z’n Pools’ gaan. Bezwaar aantekenen tegen een onvoldoende omdat ik vind dat ze me anders zwart maken. ‘U wilt me gewoon dom doen voorkomen!’ Ze zien me aankomen bij de examencommissie.
Als Bouterse een proces kan stilleggen door de rechter niet te beëdigen, dan mag ik best een keer mijn telefoonrekening niet betalen. ‘U hoort van me wanneer ik weer geld heb.’ ‘Maar...’ ‘Nee, dat bepaal ik zelf wel.’ Ik vrees dat het dan toch stil wordt aan de andere kant van de lijn. En dat het dat tot nader order blijft.
En als verschillende grootmachten het kunnen, dan mag ik ook best helemaal losgaan op degene die het filmpje online zette van toen ik een televisie stal. Hoewel de rechter dat waarschijnlijk lachend aan mijn straf zal toevoegen. En bedankt. (Fictief natuurlijk, laat dat duidelijk zijn. Niet dat u nu denkt met een crimineel van doen te hebben.)

Handig, macht. Gewoon de wet naar je hand zetten zodra die op jou van toepassing is. Voor ons aardlingen geldt helaas nog steeds: los het zelf maar op.

1 opmerking:

  1. Kennis is macht hè? Zolang je maar een beetje bekend bent, een beetje geld hebt en een beetje hard kunt stampen. Toch geloof ik dat ieder, hoe machtig ook, zijn verdiende loon wel een keertje krijgt. Iets met 'what comes around goes around'.

    BeantwoordenVerwijderen